Ka nauja galima papasakoti apie emigracija?

Nieko naujo: kai tautos migruoja ir maisosi, kai emigracija-deja- kasdienybe, kai  apie ja kalba ir patirtimi dalijasi kiekvienas kas netingi,… Nieko naujo-jeigu kasdien nestebesi tave supancio gyvenimo, nerinksi informacijos ir, jei, is to, nedarysi isvadu. Gyvenimas kaip gyvenimas- tiek JK, tiek JAV, tiek Vokietijoje- tiesiog emigranto gyvenimas.

gamta ir zmogaus gyvenimas: kokie jie vienodi- buna sauleta ir giedra, o buna…

Taciau, bent jau Vokietijos Bavarijoje (priminsiu: dabar-pagrinde-kalba eis tik apie ja), yra vienas bet…

Jeigu, tu esi: nuolatiniam gyvenimui bandantis, isikurti emigrantas ir dar netradicinis-nedejuojantis, o islaikantis savo zmogiskaji oruma- neprasantis pasalpu, o besistengiantis sau ir seimai uzsidirbti is sunkaus (ir, daznai, neprestizinio, ne pagal  Tevyneje igyta profesija) darbo ; ne keliese besinuomojantis buta (ar tiesiog besinuomojantis buta), o turintis galimybe, tik atvykus, nusipirkti, kad ir ne nauja ir nedideli namuka (su tokiu brangiu zemes sklypeliu!)- tavo gyvenimas su sita, sunkiu darbu, isigyta galimybe atsistoti ant to paties socialinio ir turtinio laiptelio su vietiniais vokieciais tampa tavo ir tavo artimuju gyvenimo tragedija, nes…Tu tiesiog tampi Persona non grata,  izuliu issisokeliu, kuris isdriso tapti lygiaverciu su vokieciais, zmogumi. Siukstu- Bavarijoje sitaip elgtis negalima, Bavarijoje emigrantas privalo zinoti savo „kampa“ ir buti tylesnis uz zole ir zemesnis uz „plintusa“! O, jeigu, nesiorientuoji, kur tas tavo „kampas“-tau ji parodys: tiesiog naikins tave tiek fiziskai, tiek psichologiskai-kol i ta kampa busi pasirenges slaizte nusliauzti ir dar uz vokiskas pamokas vietiniams padekoti.

***

Ir va, sitoje vietoje, tapacia tema, noriu truputi persokti prie kitos valstybes-prie emigrantu sukurtos JAV.

Ogi joje viskas priesingai: jeigu atvykes, nesvarbu kokiu- legaliu- darbu, per keleta metu NEistengi „atsistoti ant koju“- isigyti nama (ar bent buta), nuolat keisti ir vazinetis tik naujai automobiliais, tai vietiniu amerikieciu nuomone-tu esi nevertas pagarbos nevykelis. Ir, jeigu sugebejai atsistoti ant to paties socialinio laiptelio-tau pagarba ir pripazinimas! Ir kuo tvirciau salia vietiniu „stovesi“- tuo labiau tave gerbs! Ir nesvarbu is kokio zemyno ar valstybes tu atvykai.

***

Ir vel Bavarija.

Ir stai, patys to nezinodami, mes patapome tokiais NEpageidautinais asmenimis:

Nuostabi gamta! Deja, deja- apie vietinius vokiecius sito pasakyti negalima

nedideliame Bavarijos Frankonijos miestelyje ir jo apylinkese. Ir nera dienos, kad is vietiniu neisgirstume: „Vaziuokite is cia lauk! Neisvaziuosite savo noru-priversime!“.

***

Kazkaip rasau, o paciai vis neduoda ramybes klausimas;“Na,kodel gi, tu, kvaile tai darai!?“. Ir tik siandien galutinai „apsisviete“ supratimas:

ateina laikas, kada, gal but, kazkokia dalis tautieciu, isvyks is JK ieskoti prieglobscio kitur. Suprantu, kad ismintingi i Lietuva negris. Bet, mielieji, jeigu jau ilindote i sita mano svetaine, paklausykite visko maciusios „dilgeles“- kaip velnias kryziaus venkite apsigyventi Vokietijoje- bent jau jos Bavarijoje!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *